Schulden? Praat erover!

Schulden? Praat erover!

1 op de 10 huishoudens in Nederland heeft problematische schulden. En 1 op de 5 huishoudens loopt risico om met zulke schulden te maken te krijgen. Dat zijn in totaal 1,4 miljoen huishoudens die zich dag in, dag uit zorgen moeten maken of ze de eindjes wel aan elkaar kunnen knopen.

Schrikbarend. Maar hoeveel mensen er ook met schulden te maken hebben, het is nog steeds taboe. Mensen durven financiële problemen niet te bespreken met vrienden, familie of professionals. En raken zo nog verder in de knel. Want wie schulden heeft, heeft vaak te maken met verschillende schuldeisers en partijen die van alles van je willen, en ook nog eens op verschillende momenten. Het is heel lastig om daar in je eentje het overzicht op te houden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat financiële problemen effect hebben op het denk- en doe vermogen van mensen: je kunt minder goed het hoofd koel houden en vooruit plannen.

Vaak hebben mensen met schulden een (relatieve) buitenstaander nodig die de vinger op de zere plek legt. Die kan aangeven dat het financieel misschien niet zo lekker loopt, en dat je daar best hulp bij mag vragen. De werkgever is vaak de eerste die ziet dat er problemen zijn. Als een werknemer schulden heeft, kan er namelijk loonbeslag worden gelegd. De werkgever merkt dat meteen in zijn administratie. 62% van de werkgevers heeft werknemers met financiële problemen. Op werkbezoek bij de Nederlandse Spoorwegen heb ik gezien hoe je daar als werkgever goed mee om kunt gaan. Managers letten daar heel goed op kleine signalen die kunnen aangeven dat er financiële problemen spelen – vaker te laat komen, een kort lontje hebben, niet goed voor jezelf zorgen. Ze gaan het gesprek aan met de werknemer en verwijzen, waar nodig, naar hulp.

Het is goed om signalen zo snel mogelijk op te pikken, het gesprek zo vroeg mogelijk aan te gaan en in actie te komen. Met hulp. Dat doe ik ook.  Als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heb ik dit voorjaar samen met anderen ruim 40 concrete acties aangekondigd die ik samen met hen oppak  om het schuldenprobleem op allerlei fronten aan te pakken. Samen.

Tamara van Ark, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

bron:http://analysenederland.nl/article/schulden-praat-erover.html